Παρασκευή

ΣΤΕΓΗ Ειδικής Θεραπευτικής & Επαγγελματικής Αγωγής Τρικάλων


Στους δύσκολους καιρούς που ζούμε χρειάζεται να είμαστε ενωμένοι και με όλη μας την Ανθρωπιά παρούσα . Το περιοδικό "σοδειά" στέκεται δίπλα σε όσους έχουν ανάγκη και προσπαθεί για τήν στήριξη του Ιδρύματος   "ΣΤΕΓΗ" Ειδικής θεραπευτικής & επαγγελματικής Αγωγής Τρικάλων να επιβιώσει από τον δύσκολο χειμώνα και από την ανυπαρξία του κράτους .
Βοηθήστε κι εσείς όπως και με ότι μπορεί ο καθένας αυτά τα παιδιά και το εθελοντικό έργο των εκπαιδευτών τους .
Η συνδρομή όλων μας θα χαρίσει ένα χαμόγελο στα χείλη τους και λίγη ζεστασιά στην καρδιά τους
ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ Αρ. Λογαριασμού : 477/296222-59
Δικαιούχος : ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ - ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΝΟΜΟΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ.

ΣΤΕΓΗ
Ειδικής Θεραπευτικής & Επαγγελματικής Αγωγής Τρικάλων
Πληροφορίες για το Ίδρυμα :
          Το έτος 1984 ιδρύεται στην πόλη των Τρικάλων ο «Σύλλογος Γονέων-Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με ειδικές ανάγκες Νομού Τρικάλων», με πρωταρχικό σκοπό τη δημιουργία και λειτουργία ενός Ιδρύματος το οποίο θα είχε τη δυνατότητα  περίθαλψης, υποστήριξης και επαγγελματικής κατάρτισης Ατόμων Με Ειδικές Ανάγκες.
          Πέντε χρόνια αργότερα, το 1989, το όραμα του Συλλόγου γίνεται πραγματικότητα! Το Ίδρυμα με την ονομασία «Στέγη Ειδικής Θεραπευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής Τρικάλων»,αρχίζει τη λειτουργία του με έδρα την Πύλη. Η Μονάδα στεγάζεται σε κτίριο 895 τετρ. μέτρων που παραχωρήθηκε από την Ιερά Μονή Αγίου Βησσαρίωνος Δουσίκου, έναντι  συμβολικού τιμήματος.

Το πρόβλημα του κοινωνικού αποκλεισμού και οι στόχοι του Ιδρύματος :
Στην κοινωνία μας, ο άνθρωπος αξιολογείται και η αξία του μετριέται με βάση τη δυνατότητα ενεργητικής συμμετοχής στην παραγωγική και οικονομική του αυτοδυναμία και ανεξαρτησία.  Η ύπαρξη κάποιου μειονεκτήματος, δημιουργεί εμπόδια στην ισότιμη συμμετοχή των ατόμων με ειδικές ανάγκες στη παραγωγική διαδικασία  και τα κάνει μη ανταγωνίσιμα , σε σύγκριση με τα άλλα άτομα που διαθέτουν περισσότερες φυσικές ικανότητες.
Η αδυναμία αυτή, υποχρεώνει το άτομο να εξαρτιέται από άλλα άτομα  ή φορείς. Η οικονομική εξάρτηση οδηγεί στη συνολική εξάρτηση και αυτή κάνει αναποτελεσματική κάθε προσπάθεια απελευθέρωσης και καταξίωσης.
Αυτή είναι μία πραγματικότητα , την οποία  το Ίδρυμά μας, κυρίως
μέσω της ειδικής επαγγελματικής αγωγής προσπαθεί να ανατρέψει, επιδιώκοντας :
·        Την ολόπλευρη και αποτελεσματική ανάπτυξη και αξιοποίηση των δυνατοτήτων και ικανοτήτων τους.
·        Την ένταξή τους στην παραγωγική διαδικασία.
·        Την αλληλοαποδοχή με το κοινωνικό σύνολο.
Στόχος μας λοιπόν είναι η παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών διαβίωσης, ειδικής αγωγής, επαγγελματικής κατάρτισης και επαγγελματικής αποκατάστασης νέων με ειδικές ανάγκες.Προσφερόμενες υπηρεσίες:
          Η Μονάδα φιλοξενεί σήμερα  εικοσιοκτώ  (28) παιδιά που πάσχουν από νοητική υστέρηση μετρίου βαθμού και είναι εκπαιδεύσιμα . Παρέχει προστασία, θεραπευτική αγωγή, διατροφή,  επαγγελματική κατάρτιση και προώθηση των παιδιών  στην αγορά εργασίας. Οι υπηρεσίες αυτές παρέχονται  στα παιδιά  εντελώς δωρεάν, χωρίς καμία συμμετοχή των γονέων τους.
Η έννοια της προστασίας έγκειται στο ότι η Μονάδα φιλοξενεί τα  παιδιά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες σε ένα ασφαλές περιβάλλον με τη φροντίδα ειδικών εκπαιδευτών, ώστε οι γονείς τους να μπορούν να απασχοληθούν απρόσκοπτα στις εργασίες τους .
Η θεραπευτική αγωγή περιλαμβάνει:
α) Φυσιοθεραπεία και γυμναστική από καθηγητές φυσικής αγωγής.
β) Μέριμνα για την τήρηση τυχόν  προβλεπόμενης φαρμακευτικής αγωγής από τον ιατρό τους.
γ) Ψυχολογική παρακολούθηση και υποστήριξη από ειδικό ψυχολόγο. Η ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη, επεκτείνεται και στις ίδιες τις οικογένειές τους με επισκέψεις συμπαράστασης και βοήθειας από ψυχολόγο και κοινωνικό λειτουργό.
Η διατροφή περιλαμβάνει:
α) Πρωινό της αρεσκείας τους.
β) Πρόγευμα.
γ) Πλήρες γεύμα το οποίο καθορίζεται από πρόγραμμα σίτισης καταρτισμένο από διαιτολόγο.
Η επαγγελματική κατάρτιση περιλαμβάνει τέσσερα μόνιμα τμήματα.
α) Τμήμα Ανθοκομίας στο οποίο τα παιδιά εκπαιδεύονται στην κατασκευή ανθοσυνθέσεων και διακοσμητικών με αποξηραμένα φυτά, καθώς και με την καλλιέργεια καλλωπιστικών φυτών εσωτερικού και εξωτερικού χώρου και κηπευτικών, σε θερμοκήπιο.
β) Τμήμα Λαϊκής Τέχνης όπου εκπαιδεύονται στη χρήση εργαλείων και μηχανημάτων για την κατασκευή  διαφόρων ειδών  όπως ξυλόγλυπτα, αγιογραφίες, ημερολόγια, χαλκογραφίες, διακοσμητικές κατασκευές από γύψο, ξύλο , σιλικόνη κλπ.
γ) Τμήμα μπομπονιέρας όπου τα παιδιά με την καθοδήγηση των εκπαιδευτών τους κατασκευάζουν μπομπονιέρες γάμου και βάφτισης σε εκατοντάδες πρωτότυπα σχέδια .
δ) Τμήμα Προεπαγγελματικής Κατάρτισης στο οποίο μέσα σε ένα χαρούμενο και φιλικό περιβάλλον , τα παιδιά δοκιμάζονται και αξιολογούνται οι δυνατότητες και οι δεξιοτεχνίες τους, για να ακολουθήσει η ένταξή τους στα τμήματα κατάρτισης. Παράλληλα στο τμήμα αυτό διδάσκονται βασικές γνώσεις όπως γραφή και ανάγνωση, αριθμητική, ατομική υγιεινή, τρόποι κοινωνικής συμπεριφοράς, κυκλοφοριακή αγωγή κα.
Το 2010 δημιουργήθηκε ένα νέο πρωτοποριακό πανελλαδικά τμήμα στη ΣΤΕΓΗ με την ονομασία ΚΕ.Π.Ε.ΑμεΑ (Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης ΑμεΑ). Το ΚΕ.Π.Ε.ΑμεΑ σχδιάζει και υλοποιεί προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ενημέρωσης για ΑμεΑ και για μαθητές  πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σε συνεργασία με την επιστημονική ομάδα της περιβαλλοντικής οργάνωσης ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ και του  Τ.Ε.Φ.Α.Α του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. 
Παράλληλα με τα παραπάνω τμήματα και εκμεταλλευόμενοι προγράμματα του ΟΑΕΔ κλπ, πραγματοποιούνται  ακόμη μαθήματα Κεραμικής, Αγιογραφίας και Ζωγραφικής, Μουσικοθεραπείας και Θεατρικό παιχνίδι.
Η προώθηση στην αγορά εργασίας γίνεται με μια σειρά υποστηρικτικών ενεργειών της Μονάδας και του Συλλόγου όπου μέσα από τη διερεύνηση ειδικών προγραμμάτων απασχόλησης και σε συνεργασία με τον Ο.Α.Ε.Δ, τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και άλλους τοπικούς φορείς , προωθούνται τα παιδιά αυτά σε ανάλογες θέσεις εργασίας. Ήδη  πολλά παιδιά μας απασχολούνται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, εργαστήρια και βιοτεχνίες αλλά και στον ευρύτερο Δημόσιο τομέα.
          Είναι βέβαια προφανές ότι δεν έχουν όλα τα παιδιά τη δυνατότητα να αποκτήσουν τις αναγκαίες γνώσεις ώστε να μπορέσουν να αξιοποιηθούν σε κάποια εργασία. Θα έχουν όμως αποκτήσει αρκετά εφόδια που θα τα βοηθήσουν να αυτοεξυπηρετούνται σε πολλά πράγματα, να αποκτήσουν θάρρος , αυτοεκτίμηση και μία αξιοπρεπή στάση μέσα στην κοινωνία.
Η μετακίνηση των παιδιών γίνεται καθημερινά με λεωφορείο της μονάδας και πάντοτε με συνοδό.  
Υπηρεσίες οικοτροφείου δεν προσφέρει η μονάδα, παρά το γεγονός ότι παλαιότερα προσέφερε με μεγάλη επιτυχία, εξυπηρετώντας έτσι παιδιά απομακρυσμένων περιοχών , που δεν είχαν δυνατότητα καθημερινής μετακίνησης από και προς τη Μονάδα. Οι λόγοι που αδυνατεί σήμερα   να προσφέρει τέτοιου είδους υπηρεσίες είναι κυρίως  η υποδομή που απαιτείται καθώς και οικονομικοί λόγοι.

Προσωπικό :
          Το Ίδρυμα Διοικείται από το Δ.Σ του Συλλόγου «Γονέων-Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με ειδικές ανάγκες Νομού Τρικάλων» και απασχολεί έξι (7) άτομα  σαν μόνιμο προσωπικό, ήτοι :
·        Μία (1) Δ/κή Διευθύντρια
·        Μια (1) υπάλληλος γραφείου   
·        Έναν (1) Ειδικό Παιδαγωγό
·        Μία (1) Εκπαιδεύτρια Ανθοκομίας
·        Έναν (1) Εκπαιδευτή Λαϊκής Τέχνης
·        Μία (1) Τραπεζοκόμο – Μαγείρισσα
·        Έναν (1) Οδηγό Λεωφορείου.
          Εποχιακά απασχολείται ακόμη μία Υπάλληλος Γραφείου, ενώ μέσω διαφόρων επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης, κυρίως του ΟΑΕΔ απασχολούνται :
·        Μία (1) Γυμνάστρια
·        Μία (1) Ψυχολόγος
·        Μία (1) Κοινωνική Λειτουργός


Ως νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου η ΣΤΕΓΗ , δεν απολαμβάνει της κρατικής μέριμνας για την εξασφάλιση της βιωσιμότητάς της. Για το λόγο αυτό τόσο ο Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων των παιδιών που φιλοξενούνται στο ίδρυμα , όσο και το προσωπικό της ΣΤΕΓΗΣ, βρίσκονται σε έναν διαρκεί αγώνα για την εξεύρεση πόρων για τη λειτουργία της μονάδας . Ιδιαίτερα την εξαιρετικά αυτή δύσκολη οικονομικά περίοδο που διανύει η χώρα , όπου οι κοινωνική μέριμνα έχει πληγεί πολύ σοβαρά και οι ασθενείς κοινωνικές ομάδες αποτελούν τα πρώτα και τραγικότερα θύματα της κρίσης, η ΣΤΕΓΗ βιώνει έντονα τις συνέπειές της.
Τα έσοδα του ιδρύματος πηγάζουν κυρίως από πωλήσεις έργων των παιδιών (αγιογραφίες, διακοσμητικά , μπομπονιέρες κλπ) από δραστηριότητες της μονάδας ( περιβαλλοντική εκπαίδευση σε σχολεία) και από δωρεές και χορηγίες σε είδος, σε χρήματα ή εθελοντική εργασία από απλούς πολίτες, επιχειρήσεις , οργανώσεις και φορείς. 
Όσο υπάρχουν ευαισθητοποιημένοι πολίτες αρωγοί και συμπαραστάτες στο έργο μας, η ΣΤΕΓΗ θα συνεχίσει να αποτελεί καταφύγιο και ελπίδα για τα παιδιά και τις οικογένειές τους .

Δεν υπάρχουν σχόλια: